Suetonius si vietile celor doisprezece cezari

/ miercuri, 20 mai 2015 /

Suetonius si Vietile celor doisprezece cezari

Pentru week-endurile de vara care seamana mai degraba cu cele de toamna din cauza ploilor si temperaturilor care alterneaza intre mult prea multe grade in termometru, urmate de ceva mai putine decat ar fi normal pentru aceasta perioada, va recomand cartea lui Suetonius – ”Vietile celor doisprezece cezari”, o colectie de biografii ale vietii, actiunilor si naravurilor lui Iulius Caesar, Augustus, Tiberius, Gaius Caligula, Claudius, Nero, Galba, Otho, Vitellius, Vespasianus, Titus si Domitianus.
Desi, la o prima vedere, cartea poate descuraja un cititor care ar putea crede ca este vorba despre o lucrare de istorie politica si militara, in care vor fi detaliate chestiuni precum expansiunea Romei sau marile decizii politice luate de diversii lideri, de fapt, Suetonius se intereseaza de chestiunile ce tin de moravurilor acestor lideri, de practicile scandaloase si uneori chiar ciudate, de anecdotele care inconjoara persoana acestor lideri si care nu pot fi gasite in nicio alta opera.
Din pacate, din acest punct de vedere, Suetonius nu face o prea mare distinctie intre fapt si barfa, astfel ca, in afara elementelor care ar putea atesta veridicitatea operei, cititorul (chiar dacă este inginer în fizica cuantica sau un simplu student pasionat de web design) trebuie sa se mentina obiectiv in evaluarea continutului cartii.
Dar pataniile amuzante ale acestor lideri politici si militari ai Romei, implicarea lor in diverse scandaluri, nebunia de care dau uneori dovada fac deliciul lecturii. Astfel, despre Caesar ni se spune ca era frustat din cauza cheliei pe seama careia se faceau adesea glume, despre Augustus ca avea o apetenta pentru sacrificarea oamenilor nevinovati pentru a-i imbuna pe zei, dar si ca era un bun administrator local si prefera sa le seduca pe sotiile adversarilor sai pentru a afla informatii, Tiberius era un adevarat fanatic atunci cand venea vorba de incalcarea legilor si normelor si veghea încontinuu ca acestea sa fie respectate, parasea foarte rar Roma si a instituit functia de ”organizatorul placerilor” pentru cele mai ciudate situatii – de pilda un dialog intre o ciuperca, o pitulice, o stridie si un sturz i-au castigat atentia suficient ca sa-l ridice pe autorul sau in pozitia mai sus amintita, Nero a incendiat Roma, iar Caligula si-a ridicat magarul la rangul de consul si se plangea incontinuu ca insemnatatea epocii sale nu a fost sporita de nicio catastrofa. De asemenea, manifesta o cruzime fara margini, chiar si impotriva propriei familii – alungandu-si surorile si ucigandu-si fratele. Pe ceilalti cezari va las sa-i descoperiti singuri.
Daca subiectul va atrage va recomand sa cautati editia publicata de editura Rao in 1998. Pe langa textul lui Suetonius, intr-o traducere excelenta de Gheorghe Ceausescu, veti mai gasi si trei anexe care va vor fi extrem de utile in intelegerea textului, mai ales daca nu sunteti foarte familiarizati cu elemente de istorie romana. Prima anexa este o cronologie a evenimentelor petrecute de la nasterea lui Iulius Caesar pana la moartea lui Domitianus. A doua anexa detaliaza urmatoarele elemente: jocurile si spectacolele de la Roma, textele legislative mentionate de Suetonius, unitatile de masura ale vremii si impartirea zilei in epoca respectiva. Ultima anexa cuprinde un glosar de termeni si un indice de persoane, care pot fi consultate pe parcursul lecturii pentru a o mai buna intelegere a textului.
Desi Suetonius a urmarit mai mult anecdoticul in aceasta lucrare, cartea merita citita pentru ca dincolo de a fi o colectie de impresii si fapte care altfel nu ne-ar fi accesibile, este si un fel de roman istoric, scris intr-o maniera relaxata, usor de citit si de inteles, spre deosebire de alte asemenea romane istorice, destul de dificil de lecturat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2010 Cristina Vulpe, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger