Planeta mediocrilor, Ioan Grosan

/ duminică, 11 octombrie 2015 /
p. 87
Nici n-apucasera sa treaca pragul ca, de dupa o perdea visinie pe care scria "Puteti intra si in bucatarie", se ivi un chelner pe rotile si-i conduse piruetand in jurul lor, la o masa de sase locuri.
- Doriti sa fiti serviti prin telecomanda sau va servesc eu?, intreba chelnerul.
- Serveste-ne dumneata, raspunse Getta 2. Dar care e diferenta?
- Nu prea mare, surase chelnerul. Daca doriti prin telecomanda, trebuie sa apasati pe butoanele pe care le aveti la masa, iar daca vreti sa va servesc eu, mi-apasati mie butoanele pe care le am aici - si-si desfacu fracul negru, dezvaluind un tablou de comanda fixat pe pieptu-i plin de butoane.
- Eu vreau sa apas pe dumneata, zise Getta 2.
- Cu mare placere, doamna, raspunse chelnerul. Apasati cat doriti. Domnii?
- Noi apasam pe masa, zise incruntat Felix S23.
Planeta mediocrilor mi-a fost imprumutata de Roxana, prietena mea despre care v-am mai povestit, care lucreaza la Librarium, cea mai frumoasa librarie din Iasi (din punctul meu de vedere). Dupa experimentul destul de placut si amuzant cu O suta de ani de zile la Portile Orientului, citita tot anul acesta, am concluzionat ca nu trebuie sa am nicio reticenta si ca ma pot inhama la inca o lectura sub semnatura lui Ioan Grosan. Omul asta mi se pare un fenomen literar... nu pot citi un paragraf fara sa gasesc o ironie mai mult sau mai putin fina, la adresa unui regim sau a unei practici ridicole romanesti. Mai mult, e foarte amuzant si isi pune personajele in niste situatii de te doare capul, ca sa nu mai spun ca si ele insele nu fac parte din tagma personajelor clasice.
Spre exemplu, in Planeta mediocrilor, avem drept eroi o serie de roboti. Tam tam taaaam. Suntem intr-un viitor care seamana, in mod cu totul surprinzator (in ghilimelele de rigoare) cu trecutul glorios socialist al Romaniei. Trei roboti (cifra evident, magica) sunt trimisi in spatiu pentru a recupera un satelit, dar, pe drum, se intalnesc cu o roboata, Getta 2, care, evident, nu este de pe Pamant, si nu este obisnuita cu practicile semi-comuniste ale vitejilor nostri.
Cartea e relativ clasica pentru Ioan Grosan, si, poate, din acest motiv am si citit-o putin cam greu. Aventurile celor patru continua prin mai toata galaxia. Se intalnesc cu roboti, oameni, creaturi care mai de care mai spectaculoase, insa marea majoritate starnesc rasul si creeaza o subinteleasa buna dispozitie. Din acest motiv, intentionez sa mai citesc opere de-ale acestui autor. Ma declar o admiratoare a stilului sau si vi-l recomand cu o oarecare caldura prieteneasca.
In aceasta perioada (septembrie 2013), puteti gasi cartea de achizitionat la pretul de aproape 19 lei, cu un discount de 47%, aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2010 Cristina Vulpe, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger