Becks merge la scoala - Cristina Boncea

/ joi, 19 mai 2016 /
Voi incepe acest review prin a-i adresa multumiri autoarei pentru a-mi fi trimis cartea prin posta, in urma unui schimb realizat prin BookSharing.ro. In cazul in care nu folositi acest site, vi-l recomand cu deosebita caldura, desi trece prin anumite schimbari/dificultati de ceva vreme, datorate mai ales faptului ca utilizatorii gasesc din ce in ce mai putine carti interesante pe care sa doreasca sa le imprumute.

Becks merge la scoala


In aceasta continuare a romanului Octopussy, unul dintre personajele centrale, Becks, se inscrie si urmeaza cursurile unui liceu din Marea Britanie. Ca si cum lucrurile n-ar fi fost destul de rele in familia Sugar, Becks este dominata de o idee care doar subliniaza boala de care s-ar parea ca sufera toti membrii grupului in discutie.

Am decis sa-i dau patru stelute acestei carti, cu toate ca m-am hotarat la un rating de 5 stele in cazul primului roman din serie. Desi se observa cu usurinta faptul ca scriitura Cristinei a evoluat, marturisesc ca m-am gasit relativ detasata fata de evenimentele ce se petrec in Becks merge la scoala. Pe de o parte, gasesc ca nu am putut sa ma apropii de Becks in ciuda faptului ca inteleg perfect starile prin care trece, o data fiindca adolescenta este dificila pentru orice om, si a doua oara pentru ca, poate, ma regasesc in cateva dintre trasaturile care o caracterizeaza. Cu toate astea, pentru ca nu doresc sa divulg prea mult din actiune, mi se pare ca schimbarile (eventual si hormonale) prin care trece eroina principala ii influenteaza intr-un mod extrem de negativ felul in care se comporta cu cei din jur si, in general, telurile si scopul in viata.

Ceva ce mi-a placut indeosebi la cartea asta a constat in sentimentul de marginalizare pe care Becks il experimenteaza dupa ce ajunge intr-o tara straina si intr-o comunitate compusa din liceene din tot felul de locuri de pe mapamond. Ea reuseste, cu greu, sa lege vreo prietenie, si chiar si atunci cand acest lucru se intampla, ramanem cu intrebarea daca e vorba de o amicitie adevarata, sau Becks doar se amageste cu ideea ca se poate intelege bine cu cineva, in ciuda caracterului ei ambivalent. Recunosc ca m-a atras prea putin personalitatea Hyenei pentru a suferi de absenta ei relativa din acest roman. Poate e prea normala pentru gusturile mele, si obisnuita fiind cu actiunea din Octopussy, ce am cautat si la aceasta continuare a fost senzatia ca lucruri bizare se pot intampla la tot pasul.

Finalul romanului este unul inedit, insa as vrea sa subliniez faptul ca mi s-a demonstrat ca persoanele care pot face recenzie la o carte reusesc, de bine de rau, sa dea atat de multe spoilere incat aproape ca stiam ce avea sa se intample, inca de la inceputul lecturii. Desigur, asta nu m-a facut sa privesc Becks merge la scoala cu alti ochi, doar mi-a mai redus din farmecul lecturii, in total. Din ciclul "You know nothing, Jon Snow", ma astept la o rasturnare de situatii absolut fantastica in cel de-al treilea roman care va completa si definitiva seria.

Cat priveste stilul Cristinei, ceea ce mi-a placut cel mai mult a fost trecerea de la naratiune omniscienta la perspectiva lui Becks. Astfel, capitolele debuteaza cu o serie de concepte si idei exprimate relativ neutru, pe care le regasim, ulterior, in gesturile si actiunile lui Becks. Am sentimentul ca am mai intalnit aceasta tehnica undeva, insa nu reusesc sa-mi dau seama in care carte. Bineinteles, ceea ce incerc sa zic nu e faptul ca autoarea imita alte stiluri, ci ca reuseste, incet-incet, sa si-l definitiveze pe cel propriu. Sunt convinsa ca, de la an la an, scriitura Cristinei va evolua gradual, fapt care se va petrece atat datorita pasiunii ei pentru citit, cat si pentru ca va creste si va invata din ce in ce mai mult din experientele personale.

Pentru a incheia, voi spune ca Becks merge la scoala este o carte buna, care merita toate cele patru stelute pe care i le-am oferit pe Goodreads. Astept, cu nerabdare, urmatoarele aventuri ale familiei Sugar, acum ca lucrurile par sa nu mai aiba rezolvare din anumite puncte de vedere. De asemenea, as dori sa subliniez ca nu obisnuiesc sa ofer rating-uri gratuite, si ca mi-l asum in intregime pe acesta, mai ales fiindca m-am declarat o fana Octopussy inca de cand am apucat sa citesc primul roman.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2010 Cristina Vulpe, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger