Sangele vikingilor, Brian Frederiksen

/ marți, 30 august 2016 /
Tradusa de: Luiza Crivat
Publicata la: Editura Niculescu
Pret in romana: 29,43 lei, la o librarie online
Pret in engleza: nu am gasit varianta in engleza nicaieri

Descriere oficiala:
Ce s-ar intampla daca s-ar dovedi ca familia regala daneza, cea mai veche monarhie din lume, ar ascunde un secret teribil, o profetie milenara?
Ce s-ar intampla daca s-ar afla ca primul rege viking danez mentionat de izvoare, Gorm cel Batran (890-959 A.D.), a fost descendentul direct al casei lui Iuda, pe linia de sange a regilor David si Solomon?
Si de ce ar fi in stare casa regala daneza, Mossad-ul si o straveche fratie musulmana ca sa pastreze aceste secrete?

Am vrut sa citesc Sangele vikingilor inca de acum vreo doi ani. Aparent, e o carte buna de actiune, care combina doua elemente ce ar putea sa ma intereseze: un suspans continuu, dat de un fir narativ bine inchegat, si subiectul propriu-zis, care se apropie destul de tare de vikingi, mitologie scandinava, obiceiurile poporului in discutie.

Actiunea propriu-zisa se desfasoara, initial, pe doua planuri, pentru ca acestea sa se transforme, mai tarziu, in trei. Bineinteles ca mie cel mai interesant mi s-a parut cel care se petrece in timpul domniei lui Harald Dinte Albastru, respectiv in jurul anului 960, fiindca decorul lui e presarat cu o gramada de elemente ce tin de temperamentul si caracterul poporului viking. Personajul meu favorit este un oarecare Ragnar, care lupta pentru cauza sa pana la moarte, si care isi demonstreaza vitejia in orice imprejurare.

Cei sensibili s-ar putea sa nu aprecieze grozav unele descrieri (exista tot felul de referinte crude in ceea ce priveste incaierarile dintre irlandezi si vikingii danezi, inclusiv momente de genul "am un topor infipt in cap, dar voi lupta pana ma voi prabusi intr-o balta de sange"), insa, trebuie sa recunosc, mie chiar acestea mi-au placut. Stiu ca sunt mai sadica de felul meu, insa tocmai faptul ca razboinicii Jomsvikingi (daca sunteti curiosi ce sunt acestia, accesati acest link) erau atat de loiali regelui si cauzei lor m-a facut sa cred ca, fara indoiala, nu mai exista onoare in zilele noastre asa cum era in acele vremuri.

Un al doilea plan o are drept protagonista pe Julie, o tanara care-si realizeaza studiile doctorale in arheologie (descrierea de pe coperta IV este gresita, in acest sens, Julie nu e studenta, e doctoranda, deci are varsta corespunzatoare unei persoane cu o pregatire ceva mai complexa) si care, in cursul unor excavatii de langa o biserica, descopera un coif viking. Insa nu orice fel de coif viking, desigur, ci unul care are un mesaj codificat pe partea interioara.
Cel de-al treilea plan, din pacate, nu pot sa vi-l descriu prea mult, deoarece asta ar insemna sa dezvalui o portiune realmente importanta din mister.

Tot ce vreau sa va zic e ca e o carte bunicica, insa daca va inhamati sa o cititi, sa nu aveti asteptari extraordinare, dat fiind ca e scrisa cumva in stilul lui Dan Brown, mai ales in portiunile contemporane. Traiul vikingilor e descris magistral, prin prisma ochilor mai multor personaje.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2010 Cristina Vulpe, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger